A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete nyakvédő használatát támogatja az összes hazai bajnokságban.

2023. október 28-án az angol jégkorong bajnokságban, az Elite Ice Hockey League-ben szereplő Notthingham Panthers és a Sheffield Steelers játszotta Challenge Cup mérkőzését. A játék során a Sheffield Steelers játékosa egy esés következében egyensúlyt vesztett, és fellendülő lábával súlyos sérülést okozott a Notthingham Panthers 47-es számú játékosának, Adam Johnsonnak. Az esés következtében a korcsolya pengéje ugyanis felvágta Adam Johnson nyaki ütőerét. A mérkőzést azonnal lefújták, és a sheffield-i Utilia jégcsarnokot kiürítették. A sportolóhoz azonnal mentőt hívtak, kórházba szállították, azonban a kórházban a vérveszteség következtében életét vesztette.

Az esetről készült felvételek sajnos a mai napig megtalálhatóak videomegosztó csatornákon. A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete azt kéri és ajánlja tagjainak, hogy a még elérhető felvételeket ne nézzék meg. Ne emeljék az ilyen jellegű videók megtekintési számát.

Ez eset után megbeszélést kezdeményeztünk profi jégkorongozókkal és csapatkapitányokkal, akiknek túlnyomó többsége támogatja, hogy a magyar bajnokságokban, bajnoksági szinttől függetlenül bevezetésre kerüljön a nyakvédő használata.

Ennek folyományaként a Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete az alábbi közleményt tesz közzé:

 

KÖZLEMÉNY

A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete nyakvédő használatát támogatja az összes hazai bajnokságban.

A 2023. október 28-án az angliai Elite Ice Hockey League-ben történt sajnálatos eset kapcsán a JÉSZ az általa képviselt sportolók véleményének meghallgatása után sürgeti, hogy az összes hazai bajnokságban, beleértve a felnőtt profi bajnokságokat is, bevezetésre kerüljön a nyakvédő használata.

 

A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete mélyen együttérez Adam Johnson családjával, és a Notthingham Panthers játékosaival, stábtagjaival.

Adam Johnson a Pittsburgh Penguins farmcsapatának, a Wilkes-Barre/Scranton Penguins-nek a csatára volt 3 szezonon keresztül az AHL-ben, és az észak-amerikai profi jégkorong bajnokságban, az NHL-ben 13-szor lépett pályára. Korábbi klubja egy különleges és gyönyörű megemlékezést tartott egykori játékosáról október 31-én.

Az eset további következményeként az angol profi ligában 2024. január 1-jétől kötelező lesz a nyakvédő (neck guard) használata.

©JÉSZ

 

Ha érdeklődsz a JÉSZ tagság, vagy a JÉSZ Sportolói Életút Program iránt, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön. Várjuk hívásodat!

 

Kérdésed van? Do you have any questions? Vedd fel velünk a kapcsolatot! Please contact us!
Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete